fbpx

Post-COVID en je hersenen: dit merk je

Heb je COVID-19 (corona) gehad? Wanneer je hierna langdurige klachten hebt, spreek je van post-COVID. Zeker wanneer deze klachten langer dan drie maanden aanhouden. Post-COVID heeft ook invloed op je hersenen. Helaas is er geen medicatie die dit oplost, maar je kunt je hersenen wel trainen.

Hersenletsel als gevolg van COVID-19

Sinds het jaar 2019 heeft het coronavirus veel mensen besmet. De een merkt nauwelijks iets van de besmetting, de ander krijgt de ziekte COVID-19. De meeste mensen herstellen binnen twee maanden van deze ziekte. Maar wanneer de klachten drie maanden of langer aan blijven houden, heb je post-COVID.

Klachten die hierbij horen zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van kortademigheid, somberheid en slaapproblemen. Niet iedereen met post-COVID heeft dezelfde klachten. Post-COVID beïnvloedt de hersenen. Steeds meer mensen die de ziekte hebben opgelopen, hebben klachten die overeenkomen met hersenletsel.

Post-COVID in de hersenen: de symptomen

Wat doet post-COVID met je hersenen? Het coronavirus kan de bloedtoevoer naar de hersenen verstoren. Hierdoor krijgen de hersenen onvoldoende zuurstof, waardoor er schade ontstaat. Als gevolg hiervan gaan de hersenen minder goed functioneren. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentreren
  • Een dof gevoel in je hoofd
  • Hoofdpijn
  • Trager verwerken van informatie
  • Geheugenproblemen
  • Snel geïrriteerd zijn

Wat er met post-COVID in de hersenen gebeurt is vergelijkbaar met een licht traumatisch hersenletsel. Alleen heb je dit niet opgelopen door een klap of stoot tegen het hoofd, of een ander ongeluk. Het hersenletsel ontstaat door besmetting met het virus en gaat samen met andere klachten van post-COVID.

In de Verenigde Staten is deze vorm van post-COVID erkend als traumatisch hersenletsel oftewel Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In Europa heeft het nog geen officiële benaming. Maar het bestaat wel.

Waarom de een het wel krijgt, en de ander niet

Sommige mensen worden ernstig ziek van besmetting met het coronavirus. Terwijl andere mensen hier nauwelijks last van hebben. Dit heeft met de kracht van het immuunsysteem te maken. Een erfelijke ziekte, een auto-immuunziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen zwakt het immuunsysteem af.

Dit gebeurt ook bij andere aandoeningen of ziekten, waarbij het afweersysteem het druk heeft om dit te bestrijden. Hierdoor heeft het coronavirus meer kans om jou ziek te maken. Dit geldt ook voor post-COVID in de hersenen. Een verminderde afweer verhoogt het risico hierop. Maar het heeft ook met ontstekingsreacties in het lichaam te maken. Wanneer dit door COVID-19 ontstaat, komen er neuro-ontstekingen in de hersenen voor. Plus het feit dat een verminderde energie- en zuurstoftoevoer naar de hersenen ook zijn gevolgen heeft.

Zelfzorg bij ‘hersenmist’ als gevolg van post-COVID

Schade in de hersenen door post-COVID wordt ook wel hersenmist genoemd. Afhankelijk van de ernst van de klachten kun je ook van licht traumatisch hersenletsel spreken.

Het vervelende bij hersenmist of hersen-COVID is dat je moeite hebt met de concentratie en dingen onthouden. Wat voorheen normaal was, lijkt nu een hele opgave. Bijvoorbeeld de ingrediënten voor een recept onthouden, of een veelgebruikt telefoonnummer uit je geheugen oproepen.

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Beweging is ook belangrijk, het houdt je lichaam en geest gezond. Verder zorg je voor de nodige ontspanning. Wanneer het je even te druk wordt, zoek je een rustig plekje op om bij te komen. Maar ontspanning betekent ook dat je af en toe iets leuks voor jezelf of samen met je gezin, vrienden of familie doet.

Behandeling: je hersenen trainen

Helaas is er geen medicijn tegen post-COVID. Ook is er geen specifieke behandeling tegen de symptomen. Wel wordt hier onderzoek naar gedaan, maar het is onduidelijk of er ooit een goede oplossing komt.

Heb je veel last van vergeetachtigheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid? Denk dan eens aan braintraining. Dit is een speciale training van de hersenen. Je hoeft geen moeilijke puzzels op te lossen of andere taken uit te voeren. Braintraining Profs heeft hersentrainingsapparatuur.

Hoe werkt dit precies? De apparatuur meet je hersenactiviteit. Vervolgens wordt je brein weer in balans gebracht. Dit gebeurt middels een ‘beloning’ die je hersenen traint. Patiënten met post-COVID merken dat hun hersenen na een behandeling weer actiever zijn. Afhankelijk van de klachten zijn meerdere behandelingen nodig. Hersenletsel of hersenmist na covid? Braintraining versterkt je brein. Neem voor vragen contact op of laat je gegevens achter om een kosteloze intake in te plannen op https://braintrainingprofs.nl/speciaal

Download het e-book over mentale veerkracht

E-book download

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.