fbpx

“Hoe gaat het?”

“Druk druk druk.”

Het lijkt of iedereen tegenwoordig hetzelfde antwoord geeft. We hebben dan ook een lekker drukke samenleving. Maar hoe ‘lekker’ is die druk nou eigenlijk?

De cijfers over burn-outs, depressies en angststoornissen liegen er niet om: aanhoudende drukte en snelle en voortdurende veranderingen in onze omgeving kunnen onze hersenen overbelasten, en ons fysiek en mentaal welzijn aantasten.

In dit artikel lees je:

  • Waarom we het met z’n allen zo druk hebben.
  • Wat de gevolgen van drukte zijn op ons fysiek en mentaal welzijn.
  • Hoe je stress kan verminderen en beheersen.
  • Hoe je je hersenen kan trainen zodat je beter kunt omgaan met de overvloed aan prikkels in onze drukke samenleving.

Onze drukke samenleving wordt steeds drukker

Onderzoeken tonen aan dat onze moderne samenleving veeleisender wordt. Dat komt door een aantal factoren:

  • de verwachtingen, verantwoordelijkheden en eisen op ons werk nemen toe;
  • dit combineren we met een drukbezet sociaal leven met (klein)kinderen, hobby’s, vrienden, familie etc.
  • we willen geen nieuws of trends missen: we hebben een ‘Fear Of Missing Out’;
  • technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op.

Speaking of which: onze smartphone is een zegen en een vloek tegelijk. Onze smartphones maken het makkelijk om een goed restaurant te vinden, de weg te zoeken of te chatten met familie of vrienden. Maar onze smartphones laten ons ook urenlang scrollen op sociale media en ze laten ons toe om ook ’s avonds nog werkmails te sturen.

De technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat we 24/7 beschikbaar zijn en toegang hebben tot een constante stoom van informatie, prikkels en afleiding. Dit leidt tot dopaminepieken in onze hersenen en dat veroorzaakt een verslaving aan technologie. Dit maakt het moeilijker voor ons brein om te ontspannen.

Om een idee te geven:

Onze hersenen kunnen evolutionair gezien niet zo snel veranderen als de technologische ontwikkelingen en de bijhorende lawine aan prikkels die op ons afkomen. Hierdoor kunnen onze hersenen overbelast geraken. Dit levert stress op, en aanhoudende stress heeft vaak negatieve gevolgen op onze hersenen en ons fysiek en mentaal welzijn.

De nadelige gevolgen van stress op onze hersenen

De fysieke gevolgen van stress

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam cortisol aan, een stresshormoon om je voor te bereiden om te ‘vluchten’ of te ‘vechten’. Dat is goed. Stress hielp ons vroeger om te vluchten voor wilde dieren; nu helpt het ons om ons te concentreren en snel op crisissituaties te reageren. Maar stress is een overlevingsmechanisme van ons lichaam en mag dus NIET te lang aanhouden.

Bij langdurige stress blijft het cortisolniveau in je lichaam hoog en denkt je lichaam continu dat je in gevaar bent. Dat kan voor fysieke ongemakken zorgen, zoals:

  • een verminderde weerstand waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.
  • een verstoorde nachtrust met veel vermoeidheid tot gevolg.
  • verminderde cognitieve prestaties met je geheugen en leervermogen. 
  • kwaaltjes zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, weinig eetlust, spierspanningen, …
  • een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes.

De psychologische gevolgen van stress

Wie de fysieke signalen van chronische stress negeert krijgt na verloop van tijd vaak te maken met mentale symptomen. Je lichaam gooit het dan over een andere boeg en stuurt alarmsignalen om je wakker te schudden voor de aanhoudende stress.

Chronische stress kan zorgen voor:

  • paniekaanvallen en angst waardoor je angststoornissen ontwikkelt.
  • sombere gedachten en depressieve gevoelens waardoor je je emotioneel uitgeput kan voelen en steeds meer moeite hebt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  • een verhoogde kans op verslavingen door het gebruik van verdovende middelen zoals medicatie, alcohol of drugs.

Onze drukke samenleving kan onze hersenen dus flink op de proef stellen, met alle gevolgen van dien. Maar geen zorgen, het goede nieuws is dat je jezelf kunt aanleren om stress te beheersen en te verminderen. Je kunt je hersenen weer in balans brengen.

Hoe breng je je hersenen in balans?

Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen:

  • Sporten: regelmatige fysieke activiteit helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je gemoedstoestand. Let er wel op dat je niet te laat sport. Te weinig tijd tussen sporten en slapen kan je nachtrust verstoren.
  • Slapen: een goede slaaphygiëne is belangrijk voor je geestelijke en fysieke gezondheid. Elke avond op hetzelfde tijdstip gaan slapen en op hetzelfde tijdstip opstaan, een slaapritueel inbouwen om rustig te worden en zo’n 7 à 9 uur slapen laat je hersenen ontspannen. Hierdoor zal je je de volgende dag beter kunnen concentreren en zaken kunnen herinneren.
  • Voeding: gezonde en gevarieerde voeding kan helpen om het lichaam en geest in balans te houden.
  • Meditatie en mindfulness: meditatie, yoga en mindfulness oefeningen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van rust en ontspanning.
  • Ademhalingsoefeningen: door te focussen op je ademhaling kan je negatieve emoties beter loslaten en verminder je gevoelens van angst.
  • Ontspanning: zoek afleiding door tijd te nemen voor hobby’s, lezen, een film kijken,… of sociale activiteiten met familie of vrienden.
  • Braintraining: braintraining verbetert de hersenfunctie en de balans tussen spanning en ontspanning in het zenuwstelsel.

Vaak is een combinatie van deze methoden het meest effectief voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl. En die kan er voor iedereen anders uitzien. De ene heeft meer baat bij veel sport, terwijl de andere helemaal zijn ding vindt in meditatie. Alleen jij kunt ervaren wat het beste is om jouw hersenen te ondersteunen.

Je kan de wereld niet stilzetten, maar je hersenen wel trainen

Wanneer we praten over onze hersenen terug in balans brengen, lijkt het soms alsof we terug willen naar vroeger, wanneer de wereld een stuk minder complex was.

Natuurlijk kunnen we de wereld niet stilzetten en teruggaan naar hoe het vroeger was. Technologie is een integraal onderdeel geworden van onze drukke samenleving en daar komt nu eenmaal een snel evoluerende wereld bij kijken.

Wat we wél kunnen doen, is ons brein helpen om beter om te gaan met de uitdagingen en prikkels van onze huidige, drukke maatschappij. En dat is precies waar braintraining bij kan helpen.

Bij braintraining wordt het brein gevoed met “probabiliteitsprikkels”. Daardoor leren je hersenen zich beter voor te bereiden op het onvoorbereidbare en verbetert je veerkracht in het dagelijks leven. Zo kun je beter met onverwachte situaties om. Je krijgt minder stress en je kunt je stress ook weer sneller loslaten, waardoor je de kans op fysieke of mentale klachten verkleint. Braintraining zorgt ervoor dat je in staat bent om in balans te blijven, ongeacht wat er gebeurt.

Aan de slag met braintraining?

Wil jij ontdekken of braintraining iets voor jou is? Plan bij Braintraining Profs een intake in en ontdek hoe braintraining jouw ‘brain balance’ kan verbeteren.

Tijdens de intake krijg je een proeftraining waarin je zelf kunt ervaren hoe braintraining jou kan helpen om in balans te komen.

Interesse? Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info. We bekijken graag met jou hoe we jouw brein weer in balans kunnen laten komen.