Voel je je moe, lusteloos en mentaal uitgeput? Sleep je je naar je werk en heb je ook privé te weinig energie?
Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal waar je maar moeilijk uitkomt.
Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf, op je eigen tempo, kunt ondernemen om je energieverlies te beperken, je energie terug te vinden, en de negatieve spiraal te voorkomen of ervan te herstellen.
1. Buiten zijn en bewegen
Zonlicht geeft energie. Alleen daarom is het al belangrijk om naar buiten te gaan. Als je dan ook nog eens beweegt (een rustige wandeling is vaak voldoende) dan maak je endorfine aan, een neurotransmitter of ‘geluksstofje’ dat je extra energie geeft.
Wandelen, zwemmen, hardlopen… het maakt ons blijer en het zorgt ervoor dat we in het moment leven. Hierdoor word je afgeleid, raak je ontspannen en pieker je minder. Een ontspannen geest zorgt ook nog eens voor extra creativiteit, rust en orde in je hoofd.
Wil je dus meer energie, creativiteit én rust in je hoofd? Ga naar buiten en beweeg. De beloning achteraf is vaak vele malen groter dan de drempel om eraan te beginnen.
2. Eet gezond en slaap voldoende
Het is een open deur, maar een gezonde levensstijl is essentieel als je meer energie wil krijgen. Ons lichaam is een ‘fabriekje’ dat voedingsstoffen omzet in energie, en die energie beheert en aanwendt om activiteiten uit te voeren. Hoe gezonder je dus eet en drinkt, hoe beter en efficiënter je lichaam zal werken. En blijven werken!
Heb je weinig energie? Vermijd dan schadelijke stoffen zoals alcohol en (te veel) snelle suikers en vetten in ongezonde snacks, en neem vooral voedingrijke stoffen, groenten, fruit en veel water binnen.
Geef je lichaam ook ruimte om te rusten. Een vast slaapschema, een slaapritueel en een gezonde slaapkamer (veel zuurstof, weinig stof, niet te warm of te koud) kunnen je helpen om voldoende en vooral ook beter te slapen. Hierdoor kun je je dag verwerken en je interne batterij weer opladen voor de volgende dag.
3. Zorg voor vaste rituelen
Onvoorspelbaarheid zorgt voor stress en energieverlies. Beslissingen nemen ook. Daarom is het een goed idee om vaste rituelen in je dag in te bouwen en onnodige beslissingen te beperken. Dit geeft mentale ruimte en energie om beslissingen te nemen die er wél toe doen.
Een ochtendritueel waarbij je altijd op hetzelfde tijdstip opstaat (ook in het weekend), bewust je ontbijt eet en je op dezelfde manier klaarmaakt, of een avondritueel waarbij je een uur voor het slapengaan geen tv of smartphone meer gebruikt, rustgevende thee drinkt en bedenkt wat goed ging die dag… het kan wonderen doen!
Nog een gouden tip: beperk je voeding en alcohol 2 uur voor je gaat slapen, anders moeten je maag en lever nog vol aan de bak om schadelijke stoffen af te breken of voedingsstoffen op te nemen in het lichaam.
Hetzelfde geldt voor lichaamsbeweging: ga niet hardlopen voor je gaat slapen. Anders zit je lichaam vol cortisol. Je lichaam staat dan nog ‘aan’, wat het moeilijker maakt om te ontspannen en in een herstellende slaap te komen.
4. Beperk onnodige prikkels
Het verkeer, sociale media, je smartphone, sociale verplichtingen… je leven zit vol prikkels, en die heb je niet nodig als je mentaal uitgeput bent. Beperk daarom onnodige prikkels tot een minimum. Doe bewust aan ‘energiemanagement’. Zo behoud je je energie overdag en zo kun je je ontspannen na een drukke dag. Elke ‘nee’ voor een ander is een ‘ja’ voor jezelf.
Buiten zijn, mediteren en sporten kunnen je zeker helpen. Jezelf terugtrekken uit prikkelende situaties of – beter nog – zulke situaties voorkomen, is vaak nog belangrijker om jezelf op korte termijn te beschermen en verder energieverlies te vermijden.
Een goede planning maken en prioriteiten stellen helpt ook. Zorg er dan meteen ook voor dat je voldoende rustpunten inbouwt. Rustpunten zijn lege plekjes in je agenda (voor of na activiteiten, afspraken, moetjes of magjes…) die je nooit volplant. Je laat ze open zodat je kunt herstellen van de stress die je net hebt beleefd.
5. Zoek uitdagingen op
Hoezo dan? Waarom zou je onnodige prikkels beperken en tegelijk uitdagingen opzoeken?
Wel… als we mentaal uitgeput raken, dan plooien we vaak terug in onze comfortzone. Daar kennen en kunnen we alles. Daar schuilen geen gevaar of prikkels. Maar als je altijd in je comfortzone zit, dan zul je maar weinig groeimomenten beleven.
Groei ligt buiten de comfortzone, en groeimomenten of succesmomenten geven je energie. Bij positieve ervaringen komen er ‘geluksstofjes’ (endorfines) vrij die je energie geven om weer verder te gaan. Daarom is het zinvol om toch ook uitdagingen op te zoeken.
Belangrijke nuance: zoek pas opnieuw uitdagingen op wanneer je je energiebeheer opnieuw onder controle hebt en je voelt dat je weer uit je negatieve spiraal komt. Dan zal de tocht naar boven nog veel sneller gaan.
6. Braintraining als extra boost
Wil je snel en vooral ook duurzaam meer energie in je lijf? Dan kan braintraining je een extra boost geven. Tijdens braintrainingsessies train je je hersenen om negatieve prikkels te herkennen én ermee om te gaan. Zo vind je meer innerlijke rust, waardoor je energieniveau weer kan verhogen.
Meer weten?
Stress is één van de meest voorkomende uitdagingen van onze tijd. Stress slurpt energie. De tips hierboven kunnen je zeker helpen om je energiebeheer weer onder controle te krijgen, en op termijn weer gelukkiger in het leven te staan.
Wil je dit proces versnellen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. Dan kan je zelf ‘voelen’ wat het met je doet. Ik adviseer je verder ook graag over het gebruik van specifieke adaptogenen. Dat zijn veilige supplementen waarmee je je brein kunt wapenen tegen stress en mentale uitputting. Deze adoptogenen versterken het effect van je braintraining, zodat jij je energie optimaal kunt behouden.