fbpx

Hij heeft een veel hoger loon.
Haar kinderen zijn veel voorbeeldiger dan de mijne.
Hij woont in een veel groter huis.
Zij heeft een mooier figuur dan ik.

Heb jij deze gedachten ook?

Je bent niet alleen.

Iedereen heeft weleens de neiging om zichzelf met anderen te vergelijken. Dat is normaal.

Het wordt echter problematisch als dat vergelijken je leven beheerst en je je daardoor slecht begint te voelen.

In deze blog ontdek je waar die neiging tot vergelijken vandaan komt en wat je eraan kan doen.

Waarom vergelijken we onszelf met anderen?

Jezelf vergelijken met anderen is doodnormaal. En daar zijn verschillende redenen voor.

  1. Positie in sociale groepen

Het helpt ons om onze positie en waarde in sociale groepen te begrijpen. Onze verhouding tot anderen bepaalt onze plaats in de samenleving.

  1. Succes in het leven

Bovendien leven we in een competitieve maatschappij waarin succes en prestaties toegejuicht worden. Dat vergelijken met anderen kan dus ook voortkomen uit de drang om te slagen in het leven. We willen beter zijn en meten onszelf met anderen om in te schatten hoe ‘hoog’ we scoren.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die single zijn en zichzelf vergelijken met vrienden die al getrouwd zijn en kinderen hebben. Zij zullen vaak het gevoel hebben dat ze ‘achterlopen’ in het leven.

  1. Onzekerheid en laag zelfbeeld

Jezelf vergelijken met anderen kan ook voortkomen uit onzekerheid en een laag zelfbeeld. Je wilt bevestiging dat je goed genoeg bent. Uiteindelijk willen we ons immers allemaal geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Door jezelf te vergelijken met anderen, hoop je die bevestiging te vinden en je beter te voelen over jezelf.

Wat zijn de gevolgen van onszelf te vergelijken met anderen?

Zoals gezegd, is het logisch dat je jezelf vergelijkt met anderen, hoewel we het afraden. Ga je tóch spieken bij een ander? Let er dan zeker op dat je jezelf vergelijkt met iemand die ongeveer hetzelfde profiel heeft. Dezelfde leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, opleidingsniveau, achtergrond, …

Als je jezelf vergelijkt met iemand die een totaal ander profiel heeft, hou je geen rekening met de redenen waarom je hem of haar als succesvoller, mooier of gelukkiger beschouwt. Een oudere persoon heeft bijvoorbeeld al meer tijd gehad om iets op te bouwen, een jongere persoon heeft nog die jeugdige schoonheid en een rijkere persoon heeft waarschijnlijk meer kansen gekregen. Die oneerlijke vergelijking kan dan ook leiden tot onterechte gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid en twijfel over je eigen capaciteiten en waarde.

Door jezelf als minderwaardig te beschouwen, ondermijn je je zelfvertrouwen en kweek je een negatief zelfbeeld. Daardoor zie je je eigen unieke kwaliteiten en prestaties niet meer. Door te willen voldoen aan het beeld van anderen, verlies je dus een stukje van jezelf. Jammer, toch?

Als je bovendien alleen focust op de successen en hoogtepunten van anderen, creëer je onrealistische verwachtingen voor jezelf. Je vergeet dat iedereen zijn eigen reis en uitdagingen heeft en daardoor leg je de lat zo hoog voor jezelf dat je constant gestrest en ontevreden bent.

Daarmee belemmer je je persoonlijke groei en ontwikkeling. Door te veel energie te steken in onrealistische doelen en vergelijkingen, verlies je de focus op je eigen pad en je eigen doelen. Dit houdt je tegen om je volledige potentieel te bereiken.

Uiteindelijk kunnen deze ogenschijnlijke ‘onschuldige vergelijkingen’ je echt uitputten en je mentale veerkracht aantasten, waardoor je je bij het minste neerslachtig of ongelukkig kan voelen en uiteindelijk last krijgt van stress of een burn-out.

Wat is de invloed van sociale media hierin?

Tot enkele jaren geleden vergeleken mensen zichzelf vooral met hun directe omgeving: vrienden, familie, collega’s, klasgenootjes, mensen uit het dorp en eventueel hier en daar een bekend gezicht uit een magazine. Daardoor kon je makkelijker je eigen talent vinden en waren er minder onrealistische verwachtingen.

Met de komst van sociale media werd onze blik verruimd. Nu kan je jezelf vergelijken met sterren op wereldniveau die zelfs aan de andere kant van de wereld wonen. Daardoor krijg je alleen uitzonderlijke succesverhalen te horen, die je bijna nooit zelf kunt meemaken.

Bovendien gebruiken de meesten mensen Facebook, Instagram en andere kanalen vaak alleen om hun hoogtepunten te delen. Tegenslagen of negatieve emoties komen meestal minder of niet aan bod.

Bovendien kan je met filters en andere effecten de werkelijkheid beter voorstellen dan hij echt is. Dat helpt natuurlijk niet. En laat ons ten slotte niet vergeten dat populariteit op sociale media gemeten wordt door het aantal likes, reacties en volgers. Hoe meer je er daarvan hebt, hoe meer je erbij hoort.

Sociale media vergemakkelijken dus niet alleen het vergelijken van jezelf met anderen, ze creëren ook de illusie dat iedereen het perfecte leven leidt. Maar dat is natuurlijk niet het geval.

Hoe stoppen we met onszelf te vergelijken met anderen?

De oplossing om te stoppen met dat vergelijken met anderen? Werk aan je zelfwaardering. Erken je eigenwaarde en leer jezelf te accepteren zoals je bent, zowel je sterktes als je tekortkomingen.

Door je te focussen op je unieke pad, doelen en successen verminder je de behoefte om jezelf constant te vergelijken met anderen. Zo bevorder je je zelfbeeld en versterk je je zelfvertrouwen.

Heel makkelijk gezegd allemaal, maar hoe begin je hieraan?

Braintraining kan je helpen. Tijdens onze sessies leert je brein je gedachten te sturen en rust te vinden in je denken. Het helpt je zaken los te laten en te accepteren wie je bent en waar je staat.

Dankzij braintraining verleg je je focus van anderen naar je eigen doelen en capaciteiten. Je creëert een positieve mindset en versterkt je veerkracht zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen en druk van het leven.

Deze innerlijke rust en veerkracht zijn cruciaal voor een goed leven.

Wil jij meer focussen op jezelf in plaats van op anderen?

Merk jij dat je jezelf vaak vergelijkt met anderen? Voel je je daardoor vaak ongelukkig of neerslachtig? Braintraining Profs biedt de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt om terug innerlijke rust en veerkracht te vinden.

Met braintraining zorgen we ervoor dat je weer lekker in je vel zit en je je niet laat afleiden door wat anderen doen of bereiken. Zo kan jij terug focussen op je eigen doelen en je dromen waarmaken.

Interesse? Aarzel niet om ons te contacteren voor een eerste vrijblijvend intakegesprek. We kijken ernaar uit om je te helpen in de zoektocht naar je eigen geluk.