fbpx

Overprikkeld brein oefeningen

Een overprikkeld brein herken je aan hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Ook loop je over van emoties. Je kunt zelfs last krijgen van koorts of overgeven. Je hersenen filteren de prikkels niet goed. Heel vervelend, maar gelukkig kun je hier iets tegen doen. De overprikkeld brein oefeningen helpen je op weg.

Overprikkeld – wat is bij jou de oorzaak?

Soms heb je niet eens in de gaten dat je een overprikkeld brein hebt. Dit komt omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn. Overprikkeling komt vaak voor bij mensen met een burn-out, ADHD, hoogsensitiviteit, autisme en hersenletsel. Maar het kan ook acuut ontstaan, bijvoorbeeld omdat je in korte tijd heel veel moet doen.

Soms wil je het liefst thuis blijven. Want al die mensen op straat, de geluiden of de geurtjes zorgen dat je bergen aan energie kwijtraakt.

De kenmerken die hierbij horen

Wanneer je hoofd ontploft van alle prikkels om je heen, of je moet dagen bijkomen van een uitstapje, dan is de kans groot dat je een overprikkeld brein hebt. Laten we even kort naar de kenmerken kijken:

  • Hoofdpijn
  • Vergeetachtigheid
  • Oververmoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Een kort lontje
  • Stemmingswisselingen

Verder kun je last krijgen van gespannen spieren, ben je snel emotioneel en erg afwezig tijdens gesprekken. Ook vind je het moeilijk om informatie te begrijpen, hoe goed het ook wordt uitgelegd.

Oefeningen die jou helpen kalmeren

Verlang je ook zo naar rust en stilte? Langdurig overprikkeld zijn verhoogt het stressniveau in je lichaam. Dit kan tot een burn-out lijden, veroorzaakt soms hartklachten of slaapproblemen. Maar je kunt er ook een angststoornis door ontwikkelen.

Laat het niet zover komen! De volgende oefeningen kalmeren je overprikkeld brein. Je voert deze oefeningen heel makkelijk thuis uit, of op het werk. Maar zoek wel een rustig plekje voor deze oefeningen op.

Je gedachten dumpen

Het klinkt een beetje vreemd, maar je gedachten dumpen is een hele goede overprikkeld brein oefening. Neem een notitieboekje of een schriftje en schrijf alles wat je in gedachten hebt, op. Ja je schrijft het met de hand, want dit is leuk en hartstikke effectief. Bovendien weet je altijd waar jouw ‘gedachten’ zijn gebleven.

Schrijf vooral dingen op waarvan je bang bent dat je ze vergeet. Of taken die je nog moet doen. Je hersenen kunnen ongeveer 6 tot 8 dingen tegelijkertijd ‘onthouden’. Het RAM-geheugen van je brein kan je helaas niet uitbreiden, maar daarom is die back-up in de vorm van een notitieboekje zo handig. Je merkt direct dat je niet meer overloopt.

Sta stil waar je dankbaar voor bent

Heb je weer een drukke dag achter de rug? Sta een moment stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Hierdoor schuif je negatieve gedachten naar de achtergrond. Je lichaam en ook je brein komt weer helemaal tot rust. Doe deze oefening een half uur voordat je gaat slapen. Wedden dat je morgenochtend zo fris als een hoentje opstaat?

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft soms hele subtiele signalen af, maar ook signalen die je eigenlijk niet kunt missen. Barstende hoofdpijn, hartkloppingen of een opgejaagd gevoel. Je kent het wel, maar je negeert het. Waarom eigenlijk? Leer naar je lichaam te luisteren.

Probeer met jezelf in verbinding te komen. Ontdek waar je lichaam behoefte aan heeft. Misschien is dit meer beweging of ontspanning. Of gezondere voeding. Door te doen wat je lichaam wil, verhoog je jouw geluk niveau. En je verlaagt je stressniveau.

Braintraining tegen een overprikkeld brein

Wanneer bovenstaande oefeningen niet lukken, is braintraining misschien iets voor jou. Dit is trainingstraject met een speciaal apparaat, dat voor rust in het hoofd zorgt. Braintraining wordt toegepast bij mensen met ADHD en ADD, niet aangeboren hersenletsel, depressieve gevoelens of een burn-out. Maar ook bij andere problematiek waarbij het brein overprikkeld raakt.

Je krijgt een aantal elektroden op het hoofd. Vervolgens kijk je tijdens de sessies naar een scherm en luister je naar relaxte muziek. Word je afgeleid, door prikkels van buitenaf? Het apparaat registreert dat. De ‘straf’ is een onderbreking van de muziek waar je naar luistert.

Dat vinden je hersenen niet leuk. Hierdoor corrigeert je brein de hersengolven totdat ze in een goed bereik komen. Braintraining is, zoals de naam al doet vermoeden, een training van de hersenen. Zodat ze niet meer zo overprikkeld raken.

Meer weten over braintraining

Oefeningen bij een overprikkeld brein brengen je hoofd tot rust. Maar het is niet altijd voldoende. Wanneer je last blijft houden van klachten, is braintraining een effectieve manier om je veerkracht te verbeteren. Het is volkomen pijnloos en voor verschillende mensen geschikt.

Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact op met ons of plan een kosteloze intake in via https://www.braintrainingprofs.com/speciaal.